27 січня відбулося чергове засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування у форматі відеоконференції.

Комітет розглянув законопроекти «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення окремих категорій осіб» (№ 4555) та альтернативний до нього «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо підвищення рівня пенсійного та соціального забезпечення окремих категорій осіб» (№ 4555-1).

 

Законопроекти направлені на забезпечення виконання рішень Конституційного Суду України в частині відновлення конституційних прав громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Зокрема, вони передбачають забезпечення права на отримання державної пенсії, обчисленої з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року, для всіх учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, осіб, які брали безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій та їх наслідків, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї і внаслідок цього стали особами з інвалідністю.

 

За результатами розгляду Комітет підтримав обидва законопроекти та запропонував Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів самостійно визначитись щодо рішення по цим законопроектам.

 

Джерело: