Четвер, 28.03.2024, 14:20
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Пошук
Вхід на сайт
Календар
«  Квітень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Друзі сайту
Чорнобильський рух
 ВГО «Союз Чорнобиль України» Мы чернобыльцы  ХАРЬКОВСКАЯ ОБЛАСТНАЯ ОРГАНИЗАЦИЯ ВСЕУКРАИНСКОЙ ОБЩЕСТВЕННОЙ ОРГАНИЗАЦИИ ИНВАЛИДОВ “СОЮЗ ЧЕРНОБЫЛЬ УКРАИНА  ВСЕУКРАИНСКОЕ ОБЪЕДИНЕНИЕ ВЕТЕРАНОВ ЧЕРНОБЫЛЯ
Я чернобылец
  • Офіційний блог
  • uCoz Спільнота
  • FAQ по системі

  • Архів записів
    Чорнобильський Рух
    Головна » 2021 » Квітень » 7 » КСУ ухвалив рішення щодо мінімального розміру пенсії чорнобильців
    21:38
    КСУ ухвалив рішення щодо мінімального розміру пенсії чорнобильців

    КСУ ухвалив рішення щодо мінімального розміру пенсії чорнобильців

             Рішення стосується пенсій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи: КСУ погодився, що законом суттєво зменшено гарантований державою мінімальний розмір пенсій, що свідчить про порушення зобов’язань держави.

    КСУ ухвалив рішення щодо мінімального розміру пенсії чорнобильців

           Конституційний Суд (Другий сенат) сьогодні ухвалив перше із початку конституційної кризи рішення. Про це повідомила народний депутат, представник Верховної Ради у КСУ Ольга Совгиря.

              Рішення ухвалено за конституційною скаргою щодо неконституційності окремих положень Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Згідно із зазначеним у Законі з 2015 року було змінено методику визначення розміру пенсій, які призначались за цим Законом.

           У конституційній скарзі стверджувалось, що таким чином було суттєво зменшено гарантований державою мінімальний розмір пенсій, що свідчить про порушення зобов’язань держави щодо забезпечення соціального захисту заявників. Конституційний Суд погодився із позицією скаржників.

           Нагадаємо, що ряд громадян звернулися до Конституційного Суду України з клопотанням визнати такими, що не відповідають положенням статей 3, 16, 50 та 56 Конституції України (є неконституційними), положення підпункту 13 пункту 4 розділу І Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України від 28 грудня 2014 року № 76‒VIII (далі – Закон № 76) у частині внесення змін до статті 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28 лютого 1991 року № 796‒XII.

           Автори клопотання зазначають, що після внесення змін до статті 54 Закону № 796 гарантований державою мінімальний розмір пенсій суттєво зменшено, що, на їх думку, свідчить про порушення зобов’язань держави щодо забезпечення соціального захисту заявників, відшкодування завданої шкоди за втрачене здоров’я, моральні і фізичні страждання, втрату працездатності, обмеження в реалізації своїх здібностей та можливостей від дії радіації під час ліквідації Чорнобильської катастрофи.

          Нагадаємо також, що раніше Конституційний Суд України вже визнавав неконституційним положення частини третьої статті 59 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо визначення підвищеного розміру відшкодування заподіяної внаслідок ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС шкоди при обчисленні пенсії лише тим військовослужбовцям, які брали участь у ліквідації наслідків аварії під час проходження «дійсної строкової» служби і внаслідок цього стали особами з інвалідністю. У рішенні Конституційний Суд України наголосив на неприпустимості виокремлення військовослужбовців дійсної строкової служби, оскільки всі військовослужбовці, які виконували військовий обовʼязок під час ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, мали однакові статус, обовʼязки та функції, в результаті виконання яких їх здоровʼю заподіяна шкода.

    Джерело:

    Переглядів: 648 | Додав: IM61 | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    avatar
    uCozCopyright MyCorp © 2024