Четвер, 28.03.2024, 20:58
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Пошук
Вхід на сайт
Календар
«  Квітень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Друзі сайту
Чорнобильський рух
 ВГО «Союз Чорнобиль України» Мы чернобыльцы  ХАРЬКОВСКАЯ ОБЛАСТНАЯ ОРГАНИЗАЦИЯ ВСЕУКРАИНСКОЙ ОБЩЕСТВЕННОЙ ОРГАНИЗАЦИИ ИНВАЛИДОВ “СОЮЗ ЧЕРНОБЫЛЬ УКРАИНА  ВСЕУКРАИНСКОЕ ОБЪЕДИНЕНИЕ ВЕТЕРАНОВ ЧЕРНОБЫЛЯ
Я чернобылец
  • Офіційний блог
  • uCoz Спільнота
  • FAQ по системі

  • Архів записів
    Чорнобильський Рух
    Головна » 2021 » Квітень » 28 » Зернення Голови Української Асоціації «Чорнобиль» органів та військ МВС Василя Дурдинця
    09:38
    Зернення Голови Української Асоціації «Чорнобиль» органів та військ МВС Василя Дурдинця

    Зернення Голови Української Асоціації «Чорнобиль» органів та військ МВС Василя Дурдинця з нагоди 35-х роковин Чорнобильської катастрофи

              Дорогі побратими-чорнобильці! Шановні родини загиблих і померлих ліквідаторів!

     

              Цього дня 35 років тому сталася найбільша техногенна катастрофа в історії людства – масштабна аварія на Чорнобильській атомній електростанції. Ця дата для нас – ліквідаторів, вимушених переселенців, усіх співвітчизників – не свято. Це – день лиха, невимовного болю, суму й жалоби, глибокої вдячності героям-пожежникам і всім тим, хто з перших хвилин трагедії, не шкодуючи власного життя та здоров’я, мужньо, професійно, енергійно, у жахливих нелюдських умовах робили все можливе, аби завадити поширенню вогню на інші енергоблоки, а розбурхану радіацію – на міста й села Київщини та далеко за межі Київської області й України.

     

    Події 26 квітня 1986 року назавжди закарбувалися в нашій пам’яті. Минають роки, проте біль не вщухає, а тривога не покидає нас – людей, пов’язаних зі скорботним часом Чорнобильської катастрофи. У столиці України, Київській та інших областях, численних містах споруджено меморіали, пам’ятники, що засвідчують вшанування величного подвигу учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

     

    У жахливому вогні та розбурханій радіації не згорів їх жертовний слід. Чорнобильська катастрофа – наш довічний біль! У цей день хочу вкотре заявити, що всі, без винятку, ліквідатори, а це 33 тисячі пожежників, особовий склад усіх служб органів внутрішніх справ України, військовослужбовців внутрішніх військ, в екстремальній обстановці діяли оперативно, професійно, сміливо та мужньо. Вони гідно виконали свій службовий та громадянський обов’язок.

     

    Особливою є заслуга пожежників спеціальних воєнізованих загонів, рішучі дії яких Державна комісія визнала не лише своєчасними, професійними, мужніми, героїчними, а головне - ефективними. Їх героїчний подвиг гідно відзначено на державному рівні та визнано в усьому світі. На жаль, усі вони померли в тяжких муках. Вічна їм слава, глибока шана й повага!

     

    Доцільно заявити, що Чорнобильської трагедії не сталося б, якщо б керівництво станції, група фахівців, яка проводила вночі експеримент, відповідально поставилися до його проведення. Усі вони в цій нештатній ситуації діяли розгублено і непрофесійно. Це – перше, а друге – якби розробники нового типу реактора, який був в експлуатації на 4-му енергоблоці, не допустили технічних прорахунків, заявляючи при цьому, що діючий на той час реактор – 100-відсотково надійний для експлуатації. Що, як виявилось згодом, було неправдою.

     

    Третє – непідготовленість керівництва та всіх служб ЧАЕС до оперативних, професійних, скоординованих дій у разі виникнення надзвичайної ситуації на станції.

     

    Буде справедливо якщо скажу, що і спеціальні державні служби, міністерства і відомства СРСР і УРСР не були готові до негайних дій в умовах виникнення надзвичайної ситуації на атомній електростанції, за винятком, двох спеціальних воєнізованих загонів пожежників, які дислокувались у м. Прип’яті. Їхні оперативні, високопрофесійні, героїчні дії спасли ситуацію на першому етапі ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Подальша, більш скоординована діяльність фахівців багатьох міністерств, відомств, науковців, військовослужбовців, місцевих органів влади продовжувалась цілодобово в надзвичайно складних умовах невидимої радіації.

     

    За період з 1986 до 2020 року з тих, хто брав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, 6457 осіб померли, 13 717 – визнано інвалідами. Цілком здорових серед ліквідаторів майже немає. Чорнобильці, особливо родини загиблих і померлих ліквідаторів, інваліди та важкохворі, варті гідних умов життя, пенсійного забезпечення, соціального захисту, своєчасного й ефективного лікування, оздоровлення та реабілітації, тим паче в надзвичайно складній ситуації, пов’язаній зі світовою пандемією COVID-19, а також економічними негараздами в нашій країні, і не лише з нагоди річниці Чорнобильської трагедії, а постійно та щоденно. Це обов’язок не лише держави, а й усього громадянського суспільства.

     

    З ініціативи Української Асоціації «Чорнобиль» органів і військ МВС за підтримки Міністра внутрішніх справ України Арсена Борисовича Авакова, керівників Національної поліції України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Державної міграційної служби України співробітники, поліцейські, гвардійці, прикордонники, рятувальники системи органів МВС, центрального апарату МВС, Національної поліції, їх структурних підрозділів, вищих навчальних та науково-дослідних установ долучилися до всенародного вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС, добровільно зробивши благодійний внесок у розмірі денної заробітної плати. Ці кошти, за винятком окремих регіонів (у зв’язку з технічних причин), передано вдовам, родинам загиблих і померлих ліквідаторів, інвалідам, важкохворим на лікування, оздоровлення, реабілітацію та їхні побутові потреби.

     

    Ми, ліквідатори, висловлюємо вдячність усім, хто взяв участь у цій доброчинній справі, не піддався заклику окремих колишніх працівників і тих, що працюють нині, – не підтримувати ініціативу Української Асоціації «Чорнобиль» органів і військ МВС. Більше того, намагалися через Інтернет дискредитувати цю благородну акцію. Дуже шкода, що

    з-поміж нас є такі особи.

     

    Ми попри всі негаразди і надалі будемо разом діяти і працювати в інтересах нужденних побратимів-чорнобильців, родин загиблих і померлих, стоятимемо на захисті їх честі, гідності, добробуту та здоров’я.

     

    З ініціативи переможців Всеукраїнського телевізійного пісенного фестивалю «Соловейки України» протягом квітня 2021 року наша Асоціація підтримала й організаційно забезпечила проведення першого Фестивалю патріотичної пісні «Дзвони Чорнобиля – 2021», присвячений 35-м роковинам Чорнобильської катастрофи під девізом: «Чорнобиль – наш довічний біль! Герої Чорнобиля – не забуті!» Це своєрідні дзвони, що нагадують молодому поколінню, яке народилося вже після катастрофи, онукам і правнукам героїв-чорнобильців про ціну дарованого їм життя та покладену на них відповідальність – прагнути до гідного майбуття й утвердження чеснот, продемонстрованих героями-ліквідаторами.

     

    Щира вдячність за організацію і проведення Фестивалю журі конкурсу, передусім славному митцю, нашому побратиму-чорнобильцю, народному артистові України Мар’яну Іллічу Гаденку. Особлива подяка ініціаторам Фестивалю – соловейкам України за їх талант, патріотизм і небайдужість до старшого покоління – борців за суверенну й незалежну Українську державу, за їх пам’ять і щиру вдячність героям-чорнобильцям, адже їх подвиг ніколи не буде забутий.

     

    Від імені Української Асоціації «Чорнобиль» органів і військ МВС щиро дякую керівництву Міністерства, особисто Міністрові внутрішніх справ України Арсену Борисовичу Авакову, державному секретарю Олексію Володимировичу Тахтаю, керівникам Національної поліції України, Національної гвардії України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Державної прикордонної служби України, Державної міграційної служби України, структурних підрозділів, Асоціації ветеранів МВС України, Раді ветеранів центрального апарату МВС України, Всеукраїнській профспілці МВС, департаментам персоналу, фінансово-облікової роботи, організаційно-апаратної роботи, охорони здоров’я та реабілітації, комунікацій, забезпечення діяльності апарату, закладам вищої освіти системи МВС України та Національної поліції України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Державної міграційної служби України, а також усім тим, хто разом з нами щоденно працював у надзвичайно складних умовах карантинних обмежень, аби гідно віддати шану, повагу та вдячність подвигу учасникам ліквідації наслідків жахливої катастрофи на Чорнобильській АЕС і ще раз довести, що героїчний їх подвиг ніколи не буде забутим!

     

    Особлива вдячність медичним колективам Центрального госпіталю і Центральної поліклініки МВС України та їх керівникам і співробітникам, а також працівникам медично-реабілітаційних установ в регіонах України за бездоганну щоденну роботу, турботу за ліквідаторами та членами їхніх сімей.

     

    Бажаю всім – нині живим колегам, побратимам-чорнобильцям, Вашим сім’ям, родинам загиблих і померлих міцного здоров’я, родинного щастя, благополуччя, а усьому Українському народу – сталого миру, стабільності та єдності України, кращого життя і впевненості у своїй особистій безпеці, надійному захисті територіальної цілісності держави, справедливості та якнайшвидшої перемоги над історичним ворогом Української суверенної держави! Нехай Вам щастить, дорогі співвітчизники!

     

     

    З глибокою повагою та щирою вдячністю Голова Української Асоціації «Чорнобиль» органів та військ МВС, керівник Оперативного штабу МВС України з організації ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи (1986–1989 рр.), Міністр України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи (1999–2002 рр.) генерал внутрішньої служби України 

     

    Василь ДУРДИНЕЦЬ

    Переглядів: 551 | Додав: IM61 | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    avatar
    uCozCopyright MyCorp © 2024