Четвер, 28.03.2024, 23:33
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Пошук
Вхід на сайт
Календар
«  Березень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Друзі сайту
Чорнобильський рух
 ВГО «Союз Чорнобиль України» Мы чернобыльцы  ХАРЬКОВСКАЯ ОБЛАСТНАЯ ОРГАНИЗАЦИЯ ВСЕУКРАИНСКОЙ ОБЩЕСТВЕННОЙ ОРГАНИЗАЦИИ ИНВАЛИДОВ “СОЮЗ ЧЕРНОБЫЛЬ УКРАИНА  ВСЕУКРАИНСКОЕ ОБЪЕДИНЕНИЕ ВЕТЕРАНОВ ЧЕРНОБЫЛЯ
Я чернобылец
  • Офіційний блог
  • uCoz Спільнота
  • FAQ по системі

  • Архів записів
    Чорнобильський Рух
    Головна » 2021 » Березень » 19 » Звернення до побратимів.
    12:24
    Звернення до побратимів.

    Звернення до побратимів.

     

    Про залучення та участь громадян України, громадських організацій

    та їх об’єднань у законотворчому процесі по встановленню соціальної справедливості щодо всіх категорій громадян, які брали участь 

    у ліквідації Чорнобильської катастрофи та її наслідків.

     

    Шановні побратими!

     

    Звертаємося до всіх і кожного, незалежно від приналежності до тих чи інших громадських  організацій та їх об’єднань (а також і тих, хто не належить до жодної з них) з пропозицією об’єднати зусилля спільних дій та прийняти безпосередню участь у вирішенні питань Чорнобильської проблематики.

    На цьому етапі пропонуємо разом з органами державної влади, шляхом співпраці, вирішити найболючіше з проблемних питань сьогодення - усунення диспропорції (дискримінації) у пенсійному забезпеченні між цивільними громадянами та військовослужбовцями, які в однакових умовах виконували свої обов’язки під час ліквідації Чорнобильської катастрофи та її наслідків.

    Наразі у Верховній Раді України знаходяться на розгляді декілька законопроектів щодо змін у ЗУ 796-ХІІ, які не були обговорені належним чином з громадськістю і перш за все у Чорнобильському середовищі.

    Все частіше лунає вимога від громадян, які мають безпосереднє відношення до ЗУ 796-ХІІ – «Не робіть для нас без нас!»

     

    Вивчивши та проаналізувавши документи, які мають відношення до законотворчого процесу, ми, учасники Ініціативної групи Борис Івакін та Віктор Гайдак, побачили деякі ньюанси, які на перший погляд, залишаються поза увагою, але мають принципово важливе значення.

    По суті, наступне:

    Всі законопроекти, у тому числі і № 4555, мають наступне словосполучення щодо визначення пенсій: 

    «Відповідно проектом Закону пропонується визначити, що для обчислення пенсії по інвалідності відповідно до цього Закону особам із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, визначених статтею 10 цього Закону, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, а також особам, які брали безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій та їх наслідків, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї і внаслідок цього стали особами з інвалідністю, і пенсії у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи за осіб з їх числа за бажанням заявника заробітна плата обчислюється виходячи з п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року»

    Звертаємо Вашу увагу на словосполучення «обчислення пенсії по інвалідності».

    В чому ньюанс?

    Словосполучення «пенсія по інвалідності» присутнє в ст. 54 ЗУ 796-ХІІ, але ми звернули увагу, і пропонуємо Вам також звернути увагу на головне: 

    ст. 54 ЗУ 796-ХІІ починається зі слів: «Державна пенсія особам, віднесеним до категорії 1 та у зв'язку з втратою годувальника».

    Принципова різниця між «Державною пенсією» і «Пенсією по інвалідності» і є тим ньюансом, який одні не бачать і не розуміють, а інші - знають про цей ньюанс і використовують.

    Тепер про те як використовують.

    У вищенаведеному тексті Законопроекту доповнено словосполученням «визначених ст. 10 цього Закону», що дає можливість «підтягнути» до учасників ліквідації, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, інших осіб, «які брали безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій та їх наслідків, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї і внаслідок цього стали особами з інвалідністю» .

    Тобто достатньо було доповнити у Законопроекті текст наступного змісту, «визначених ст. 10 цього Закону» і багато питань автоматично вирішуються для громадян, які прямого відношення до участі у ліквідації Чорнобильської катастрофи не мають.

    Пропозиція:

    На нашу думку, у Законопроекті, який буде розглядатися у Верховній Раді України, необхідно прописати наступне: 

    1. Пенсії громадянам України, які брали участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи та її наслідків визначити як «ДЕРЖАВНІ ПЕНСІЇ»;
    2. На законодавчому рівні розмежувати громадян України, які брали участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи та її наслідків з іншими громадянами, які брали безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій та їх наслідків, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї і внаслідок цього стали особами з інвалідністю.
    3. Громадянам України, які брали участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи та її наслідків встановлювати «Державні пенсії», а іншим громадянам, які брали безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій та їх наслідків, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї і внаслідок цього стали особами з інвалідністю встановлювати «пенсії по інвалідності».

    Такий підхід у розмежуванні та призначенні пенсій різним категоріям вищезазначених громадян, надасть можливість прибрати збурення в Чорнобильському середовищі та встановити соціальну справедливість серед вищезазначених категорій громадян.

     

    Додаткова інформація 

     

    Логіка вищенаведеного тексту наштовхує на питання: «З чого починати діяти. Яким має бути алгоритм дій?»

     

    Пропонується наступний план дій:

     

    Крок перший: починати необхідно з чіткого юридичного визначеного статусу громадян, які брали участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи - катастрофи планетарного масштабу та її наслідків, відповідно до Основного Закону України - Конституції України шляхом внесення змін та доповнень до  ЗУ № 796-XII, який пропонуємо визначити як: «Учасник ліквідації Чорнобильської катастрофи -  катастрофи планетарного масштабу та її наслідків». До учасників відповідного статусу віднести громадян, які брали безпосередню участь у ліквідації як самої Чорнобильської катастрофи, так і її наслідків. 

    Таким чином розмежувати в статусі громадян, які брали безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи та її наслідків та інших громадян, які брали безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій та їх наслідків, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї і внаслідок цього стали особами з інвалідністю.

     

    Інформація для розуміння:

     

    В чинному законодавстві, зокрема в ЗУ № 796-ХІІ зазначене наступне:

    Розділ II. 

    СТАТУС ОСІБ, ЯКІ ПОСТРАЖДАЛИ ВНАСЛІДОК ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ, ІНШИХ ЯДЕРНИХ АВАРІЙ ТА ВИПРОБУВАНЬ, ВІЙСЬКОВИХ НАВЧАНЬ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ ЯДЕРНОЇ ЗБРОЇ

    Стаття 9. Визначення осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї

    Особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї, є:

    1) учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС - громадяни, які брали безпосередню участь у ліквідації аварії та її наслідків;

    2) потерпілі від Чорнобильської катастрофи - громадяни, включаючи дітей, які зазнали впливу радіоактивного опромінення внаслідок Чорнобильської катастрофи;

    3) громадяни, які брали безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій та їх наслідків, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та здійсненні на них регламентних робіт;

    4) громадяни, які постраждали від радіоактивного опромінення внаслідок будь-якої аварії, порушення правил експлуатації обладнання з радіоактивною речовиною, порушення правил зберігання і захоронення радіоактивних речовин, що сталося не з вини потерпілих.

     

    Як видно з наведеного тексту ЗУ 796-ХІІ, громадян, які брали безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи та її наслідків не існує. 

    Є якісь особи, які  постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи і цими особами є учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС якими є громадяни, які брали безпосередню участь у ліквідації аварії та її наслідків.

     

    Висновок:

    Закон України 796-ХІІ не відповідає Основному Закону України Конституції України. Словосполучення «ліквідація наслідків аварії на Чорнобильській АЕС» не відповідає словосполученню «ліквідація Чорнобильської катастрофи - катастрофи планетарного масштабу та її наслідків».

    Громадяни, які брали безпосередню участь у ліквідації аварії та її наслідків визначені в ЗУ 796-ХІІ як «Особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

    У ЗУ 796-ХІІ закладена суцільна плутанина – «Ліквідували аварію» а «Постраждали від Чорнобильської катастрофи».

    Фактично і юридично статус громадян, які брали участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи - катастрофи планетарного масштабу та її наслідків не визначений.

    І це є одна з проблемних помилок у ЗУ 796-ХІІ, яку негайно необхідно виправити, бо вона тягне за собою цілий ряд інших проблемних помилок.

    Як приклад, заміна та видача незрозумілих Посвідчень, в яких немає ні статусів, ні чітко визначених Законом пільг, компенсацій та гарантій. 

    (Порівняйте «Посвідчення Учасника ліквідації аварії на ЧАЕС» з посвідченням «Учасника бойових дій»).

    А також, як приклад - питання пенсійного забезпечення.

     

    Крок другий

    Облікувати всіх вищезазначених громадян у Єдиному Державному Реєстрі виключно відповідно до визначеного статусу окремо кожного громадянина, виходячи з розмежування на громадян, які брали участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи - катастрофи планетарного масштабу та її наслідків, які перебувають у статусі «Учасник  ліквідації Чорнобильської катастрофи - катастрофи планетарного масштабу та її наслідків» та інших громадян: 

    • осіб, які належать до потерпілих від Чорнобильської катастрофи (відповідно до ст. 11 ЗУ 796-ХІІ.
    • громадян, які брали безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій та їх наслідків, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та здійсненні на них регламентних робіт;
    • громадян, які постраждали від радіоактивного опромінення внаслідок будь-якої аварії, порушення правил експлуатації обладнання з радіоактивною речовиною, порушення правил зберігання і захоронення радіоактивних речовин, що сталося не з вини потерпілих;
    • громадян, які постраждали від інших шкідливих чинників.

     

    Третій крок:

     

    Негайно перейти до виправлення проблемних помилок, які закладені в ЗУ 796-ХІІ шляхом внесення змін та доповнень.

    Для вирішення найболючішого з проблемних питань сьогодення - усунення диспропорції (дискримінації) у пенсійному забезпеченні між цивільними громадянами, які були відряджені з підприємств, організацій та установ з метою ліквідації Чорнобильської катастрофи, та військовослужбовцями необхідно тимчасово, до 35-ої річниці, на період внесення відповідних змін до ЗУ 796-ХІІ Постановою КМ України врегулювати пенсійне забезпечення та встановити соціальну справедливість по відношенню до всіх категорій громадян, які брали участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи та її наслідків.

     

    P.S.

    Таким чином, держава Україна нарешті виконає взятий на себе обов’язок перед громадянами за шкоду, завдану внаслідок Чорнобильської катастрофи, відповідно до вимог ст. 13 ЗУ 796-ХІІ та ст. 16 Конституції України.

     

     З повагою,

    Учасники Ініціативної групи:

    Гайдак Віктор Васильович (Посвідчення Серія А № 033695, м. Київ) 

    Е-mail: v.v.gaydak@gmail.com

    Івакін Борис Іванович (Посвідчення: Серія А № 027879 м. Харків) 

                Е-mail: borisivakin51@gmail.com

     

     

    19 березня 2021 року

    Переглядів: 970 | Додав: IM61 | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    avatar
    uCozCopyright MyCorp © 2024